Αξιοθέτα – Εκδρομές

Αξιοθέατα μέσα στη Σπάρτη

Η Ακρόπολη της Σπάρτης

akropoli (1)-2Η Ακρόπολη της Σπάρτης βρίσκεται στο βόρειο μέρος της πόλης . Πάνω στην ακρόπολη υπήρχαν: Το μεγάλο ιερό της Αθηνάς Πολιούχου ή Χαλκιοίκου που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου της ακρόπολης, πάνω από το θέατρο. Από πολύ παλιά υπήρχε τέμενος με βωμό. Στο ναό υπήρχε επένδυση από χάλκινα ελάσματα με ανάγλυφες παραστάσεις. Από αυτή την επένδυση πήρε και το όνομά της Χαλκιοίκου η Αθηνά. Το ιερό της Αθηνάς Πολιούχου ή Χαλκιοίκου ήταν το σημαντικότερο ιερό της αρχαίας Σπάρτης. Στο χώρο του γίνονταν δημόσιες συγκεντρώσεις, παρελάσεις και ιππικοί αγώνες. Εκεί είχαν καταφύγει, ζητώντας άσυλο, ο Λυκούργος, ο Παυσανίας και ο Άγις ο Δ. Τον 4ο αιώνα μ. Χ. ξεκίνησε η οικοδόμηση σπιτιών μέσα στον περίβολό του. Τον 10ο αιώνα μ. Χ. στα ανατολικά του ανεγέρθη η μεγάλη βασιλική του Χριστού Σωτήρα και το μοναστήρι του Οσίου Νίκωνος. Η ακρόπολη οχυρώθηκε μόνο μετά τις επιδρομές των Ερούλων (267 μ.Χ.) και των Βησιγότθων (396 μ.Χ.).

Ο θολωτός τάφος του Βαφειού 

tholotos-2

Μία  από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ελληνική γη. Στο Βαφειό κοντά στις Αμύκλες. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα θολωτό τάφο και σε αυτόν δύο χρυσά κύπελλα. Ευρήματα που επισημαίνουν με πανηγυρικό τρόπο πόσο σπουδαία ήταν η περιοχή κατά τα υστεροελλαδικά, τα μυκηναϊκά χρόνια.

 

Το αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης

theatrospartis

Στη Νοτιοδυτική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης κάτω από το ιερό της Αθηνάς, βρίσκεται το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης. Έχει μεσημβρινό προσανατολισμό, όπως συνήθως συμβαίνει στα αρχαία θέατρα, αλλά και λόγω του φυσικού αναγλύφου αποκλίνει ελαφρά προς το νότο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα, με εξωτερική διάμετρο 140μ. και φυσικό έδαφος, αλλά με τις εργασίες για τους αναλημματικούς τοίχους σχεδόν τριπλασιάστηκε ο διαθέσιμος χώρος. Η σημερινή μορφή του θεάτρου είναι της Ρωμαϊκής περιόδου και μάλιστα της τελευταίας μετασκευής του κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου.

Αξιοθέατα γύρω από τη Σπάρτη

Κάστρο Λογκανίκου
kastro loganino

 

Χτίστηκε τον 13ο αι., κατά την Παλαιολόγεια περίοδο, στο πλαίσιο της αμυντικής οχύρωσης του Δεσποτάτου του Μορέως. Βρίσκεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και ελέγχει την άνω κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα. Χάρη στη φυσική του οχύρωση αποτελούσε άμεσο καταφύγιο για τον οικισμό του Λογκανίκου.

 

 

Μυστράς

mystras1_top550Πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, ο Μυστράς σε κάνει να αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σταμάτησε .Τα φρούρια, οι εκκλησίες, τα αρχοντικά και τα παλάτια διαφυλάττουν τη δόξα και είναι αντιπροσωπευτικά του βυζαντινού μεγαλείου και πολιτισμού. Ο Μυστράς ιδρύεται και ακμάζει κατά τους τελευταίους αιώνες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και σχεδόν αμέσως αναδεικνύεται σε ένα από τα δυναμικότερα κέντρα καλλιτεχνικής παραγωγής, μέσα στα όρια του κατακερματισμένου, πλέον, βυζαντινού κόσμου.

Μονεμβασιά

monemvasiaΕίναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασιάς”, που αποτελεί στη κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων.

Σπήλαιο Διρού

Είναι υπόγειος ποταμός και αναπτύσσεται σε δύο κύριους παράλληλους διαδρόμους με αρκετούς δευτερεύοντες. Το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο.

spilaio dirou_1082616893

Απολιθωμένο δάσος Αγίου Νικολάου

apolithomenoΣε μια μεγάλη παράκτια έκταση από την Αγία Μαρίνα του Αγίου Νικολάου ως τον Κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο, η φύση αποκάλυψε ένα σπάνιο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα φαινόμενο. Ένα πλούσιο γεωλογικό μουσείο από απολιθωμένους ριζικούς κόμβους και κορμούς ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Είναι εντυπωσιακή η τέλεια απολίθωση των κορμών αλλά και η μοναδικότητα των ευρημάτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σπάνια αποτυπώματα από όστρακα, φύκια και άλλες θαλάσσιες μορφές. Στον Κόρακα διατηρείται και ο ψηλότερος κορμός του δάσους, μήκους δύο μέτρων, που οι ντόπιοι αποκαλούν «άνθρωπο». Από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι απ’ όπου διασχίζεις εύκολα τη διαδρομή. Ένα σύγχρονο Γεωπάρκο, με περιπατητικές διαδρομές και ενημερωτικό υλικό δημιουργείται από το Δήμο Βοιών γύρω από το απολιθωμένο δάσος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Όλα τα απολιθωμένα δάση θεωρούνται διεθνώς διατηρημένα μνημεία της φύσης και χρήζουν ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας.

Περισσότερα Αξιοθέατα εδώ