Δρ.Ιωάννης Σειραδάκης

 Seiradakis2Ο Δρ.Ιωάννης-Χίου Σειραδάκης είναι καθηγητής του τμήματος φυσικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε φυσική  στην Αθήνα (Πτυχίο Φυσικής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ ), στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στην Αγγλία (MSc in Radioastronomy, Victoria University of Manchester , PhD in Radioastronomy, Victoria University of Manchester ).

Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε Γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει δημοσιεύσει μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε Συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους.

Έχει επιβλέψει Διδακτορικές Διατριβές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.). Έχει συμμετάσχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα. Έχει διατελέσει Γραμματεύς ή Πρόεδρος στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στην Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία.

Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του ΑΠΘ. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10866160_609859385780738_921065135976234719_o

Ο κ. Ι. Σειραδάκης, είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας Antikythera Mechanism Research Project (AMRP), η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 120 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Στην πολυετή παρουσία του στον χώρο της Αστροφυσικής έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με την ερασιτεχνική κοινότητα σε θέματα παρατηρισιακής αστρονομίας, καταγραφής μεταβλητών αστέρων και αστρονομικών φαινομένων όπως ηλιακές εκλείψεις.

Προσωπική ιστοσελίδα
Βιογραφικό σημείωμα